17.2.16

Totta ja tarua

Kotitietokoneiden yleistyminen alkoi 1980 luvulla PC-koneiden myötä, nyt jonkinlainen älylaite on lähes jokaisella. Lyhyen jakson aikana tietokone on kokenut monenlaista. Ensinnäkin sen hinta on suhteellisesti halventunut ja sen ominaisuudet ovat kehittyneet käsittämättömällä tavalla. Tietokoneen käytön oppiminen on nyt paljon helpompaa, kuin silloin ennen, loogisemman käyttöliittymän vuoksi. Tiedonvälitys ihmisten välillä on helppoa, koska kone on www. verkossa lähes aina ja kaikkialla.
Ihmisen aivoja ei ole päivitetty, eikä se ehkä ole mahdollista. Ihmisaivojen rakenteet eivät juurikaan ole muuttuneet n. 50 000 vuoteen. Ennenvanhaan tieto välittyi muistinvaraisen tarinankerronnan avulla.

Millainen olisi maailmamme, ilman nykyaikaista tietokonetta? Voisiko sitä kukaan tietää, mutta varmaan maailma olisi erilainen, ehkä parempi, ehkä ei! Ainakaan ohjusten ohjaaminen ei olisi kovin helppoa ja huhut olisivat lähe siivettömiä.

Tarinoita on kahdenlaisia kuten totta ja tarua. Satu kertoo asioita mielikuvituksen värittämällä tavalla. Fakta on totta, jos sitä ei ole väritetty valheiden avulla. Totuudessa pysyminen on vaikeaa, ja siitä voi syyttää esimerkiksi omaa muistia. Digitaalinen tieto kulkee paljolti television kautta. Siellä levitetään paljon satuja, kuten aikuisille tarkoitettua viidettä. Ajankohtaisten uutisten suhteen pitää olla kriittistä medialukutaitoa.

Ihminen omaa luovuutta, jota koneen on vaikea taitaa, mutta luova ihminen voi tehdä tietokoneella ihmeitä. Tietokone on hyvä renki, mutta mitä sitten jos se kaappaa meiltä isännyyden?   

Klikkaaa: Linkki: 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi tähän: